Intentions VS Expectations

Het verschil tussen intentie en verwachting: Ik ging voor jou op onderzoek uit

Tijd om dit voor eens en voor altijd helder te krijgen! Want heb je ooit gehoord dat je verwachtingen moest loslaten, maar dat je wel je intenties moet zetten? Nou je bent dus niet de enige die dit verwarrend vindt. Dus toen ik laatst tijdens een sessie weer de vraag kreeg: “Is dat niet hetzelfde?” Wist ik dat het tijd was voor een nieuwe blog. Dus tadaaaaaaa!

Hoe laat je verwachtingen los en zet je tegelijkertijd een krachtige intentie? Het is een subtiel, maar cruciaal verschil en in deze blog hoop ik jou daarin meer verheldering te kunnen geven.

Zoals jullie weten, ik ben een foodie, maar ook gewoon een mens. Dus ja ik heb lang in het hoge segment van de horeca gewerkt en dat kan ik niet altijd uitzetten, ook niet in mijn voorbeelden 😉

Voorbeeld van een verwachting:

Je gaat uit eten in een nieuw restaurant en verwacht dat het eten heerlijk zal zijn, omdat je goede recensies hebt gelezen. Als het eten tegenvalt, raak je teleurgesteld, omdat de uitkomst niet overeenkomt met je verwachting.

Voorbeeld van een intentie:

Je gaat uit eten met de intentie om een fijne avond te hebben, ongeacht hoe het eten zal smaken. Je focust op de gezelligheid en het gezelschap. Als het eten tegenvalt, blijft je avond alsnog geslaagd, omdat je intentie niet afhankelijk was van de uitkomst.

Hoe voelt dat? Voel je het verschil hier?

Een verwachting gaat dus over controle. Het is een vast omlijnd idee van hoe iets zou ‘moeten’ verlopen. Verwachtingen komen vaak voort uit een behoefte aan zekerheid. Ze richten zich op specifieke uitkomsten en kunnen, als ze niet worden waargemaakt, leiden tot teleurstelling of frustratie.

Een intentie gaat over richting. Het is een bewuste keuze over hoe je je energie wilt sturen, zonder de uitkomst te controleren. Intenties laten ruimte voor het onverwachte en vertrouwen in het proces. Ze zijn verbonden met hoe je je wilt voelen, wie je wilt zijn, en de waarden die je nastreeft.

Het grote verschil

Het verschil tussen intentie en verwachting zit in de energie waarmee je iets benadert:

  • Verwachting: Gericht op de uitkomst, beperkt de mogelijkheden.
  • Intentie: Gericht op de ervaring, opent de mogelijkheden.

Een verwachting voelt vaak zwaar, omdat er een bepaalde pressure achter zit. Een intentie voelt licht, omdat het gaat over het richten van je aandacht en energie, zonder angst voor wat er écht zal gebeuren.

Een ander voorbeeld: The Lottery!

Om dit verschil nog duidelijker te maken heb ik een ander tof voorbeeld: het meespelen met een loterij. Voor veel mensen, me included yes, is het een vooral een vorm van plezier – een guilty pleasure. Je speelt mee met de intentie om te winnen. Dat verlangen richt je energie en opent een gevoel van mogelijkheden. Maar verwacht je ook oprecht die jackpot te winnen? Waarschijnlijk niet.

Je weet dat de kans klein is, en juist omdat je geen sterke verwachting hebt, blijft het proces licht en leuk. De intentie om te winnen maakt het spannend, terwijl het loslaten van de verwachting voorkomt dat je teleurgesteld raakt als je niet wint.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer je verwachtingen loslaat, geef je jezelf de ruimte om te groeien en vooral ook om verrast te worden. Het betekent niet dat je geen dromen of doelen mag hebben. Het betekent simpelweg dat je vertrouwen hebt in de weg daar naartoe, zelfs als die anders verloopt dan je dacht.

Het zetten van een intentie helpt je om in contact te blijven met je innerlijke wisdom. Het verbindt je met het nu, zonder dat je verstrikt raakt in teleurstelling als het anders loopt.

Let’s Practice! Hoe zetten we dan een intentie zonder verwachting?

  1. Word je bewust van je verwachtingen: Neem een moment om te reflecteren op waar je controle probeert te houden. Stel jezelf de vraag: “Wat hoop ik precies te bereiken, en kan ik dat loslaten?”
  2. Focus op hoe je je wilt voelen: In plaats van een specifieke uitkomst, richt je je op de ervaring of het gevoel dat je wilt manifesteren. Bijvoorbeeld: “Ik wil meer plezier ervaren in en op mijn werk” in plaats van “Ik wil die promotie krijgen.”
  3. Vertrouw op het proces: Laat ruimte voor het onverwachte en herinner jezelf eraan dat wat zich ontvouwt, vaak beter is dan wat je je had voorgesteld.
  4. Gebruik affirmaties: Een affirmatie zoals: “Ik vertrouw erop dat alles zich ontvouwt zoals het bedoeld is” helpt je intentie kracht bij te zetten, zonder verwachtingen op te leggen.

Het einde van het jaar is een perfecte tijd om intenties te zetten. Terwijl we vooruitkijken naar een nieuw begin, worden we vaak geconfronteerd met verwachtingen: “Volgend jaar ga ik…” of “Ik moet dit voor elkaar krijgen.”

In plaats daarvan kun je het zien als een kans om te reflecteren en je intenties helder te maken. Welke energie wil je meenemen het nieuwe jaar in? Wat laat je achter? Dit proces helpt je bewust te kiezen voor groei en mogelijkheden, in plaats van jezelf vast te zetten in hele harde en stugge verwachtingen.

Tijdens mijn eigen reis als energetisch coach en ondernemer heb ik ook vaak geworsteld met dit onderscheid. Vooral als beginnend ondernemer wil je resultaten zien, de controle houden, en kun je dus vaak teleurgesteld raken als dingen niet gaan zoals gepland. Maar tijdens deze hele reis heb ik ook mijn ogen mogen openen voor de kracht van intentie en de flow van energie die daaruit voort vloeit.. en dat die kracht ontstaat door loslaten – niet door vasthouden. Dit inzicht probeer ik dan ook steeds vaker toe te passen. Zowel in mijn sessies als in mijn day to day life.

Moraal van het verhaal

Het verschil tussen intentie en verwachting begrijpen, kan een wereld van verschil maken in hoe je je leven en je doelen benadert. Verwachtingen kunnen beperken, terwijl intenties bevrijden. Door bewust te kiezen voor intenties en de uitkomst los te laten, geef je jezelf de kans om verrast te worden door de Kosmos.

Benieuwd hoe je intenties kunt zetten die meer in flow zijn met jouw energie? Tijdens mijn sessies begeleid ik je graag in dit proces. Samen ontdekken we hoe je kunt loslaten wat je niet dient, zodat jij je kunt richten op wat je innerlijk versterkt. Want uiteindelijk draait het allemaal om één ding: To Shine from Within.